Neem contact met ons op of maak een afspraak.

Over COMPOSITES

Composites

Wat is composiet
Een composiet is een materiaal samengesteld uit twee of meer verschillende materialen zodat optimaal gebruik gemaakt wordt van de verschillende eigenschappen van beide componenten. Vezelversterkte kunststoffen worden vanwege de gunstige materiaaleigenschappen veel toegepast. Vooral de gewichtsbesparing is reden geweest voor de industrie om met vezelversterkt kunststof te gaan bouwen. In de luchtvaart, de watersport, de GWW en de utiliteitsbouw zijn vezelversterkte kunststoffen zeer gangbaar.

Toepasbaarheid en eigenschappen
De mechanische eigenschappen van composiet maken het een geschikt materiaal voor constructie. Het is sterker dan staal maar qua gewicht veel lichter. Het materiaal roest en rot niet en is onderhoudsvrij. In weer en wind blijft het materiaal zijn mechanische en esthetische eigenschappen behouden. De mogelijkheden op esthetisch vlak zijn enorm door de diverse productiemethoden.

Voordelen
• Onderhoudsarm
• Levensduur > 100 jaar
• Lichte constructie
• Prefab bouwen
• Uv-bestendig
• Zelfdovend bij brand
• Vermoeiingsbestendig
• Sterk en stijf
• Geen corrosie/rot
• Duurzame grondstoffen
• Lichte onderconstructie
• Aardbevingsbestendig
• Gunstige EMVI-score

2020-11-13, nieuws

Productiemethoden
Er zijn meerdere methoden om een composietconstructie te maken. De producten die DeckX Products levert zijn gemaakt met vacuüminjectie en pultrusie. Bij vacuüminjectie wordt een complete constructie in één keer gemaakt, door middel van pultrusie worden halffabricaten (profielen) gemaakt waarmee een brug wordt samengesteld.

Vacuüminjectie
Bij vacuüminjectie wordt er een vezelconstructie in of op een mal gebouwd. Na het opbouwen van het vezelpakket, met inbegrip van eventueel kernmateriaal, wordt het complete pakket rondom afgesloten door middel van een grote plastic zak. Als de zak luchtdicht op de mal is aangesloten, wordt de zak vacuüm getrokken. Hierdoor wordt het vezelpakket tegen de mal gedrukt zodat het de goede vorm gaat aannemen.

Pultrusie
Pultrusie gebeurd in een geautomatiseerd proces waardoor de kwaliteit constant is. De profielen zijn enorm sterk omdat 60% van het gewicht bestaat uit glasvezel en zijn in elke gewenste lengte te maken.

Duurzame en onderhoudsarme bruggen
DeckX Products fabriceert en levert 2 types bruggen: een type met een composiet, sandwich dek en een type met Fiberline liggers en dekplanken. Een sandwich brugdek is opgebouwd uit composietlaminaten met een schuimen kern en verticale dwarskrachtschotten. In deze constructie worden de composietlaminaten als constructieve elementen beschouwd. Het schuim functioneert als vulling tussen de laminaten. Het productieproces dat gebruikt wordt heet vacuüminjectie. Bij dit productieproces worden de vezels ten behoeve van het boven- of onderlaminaat op een mal gelegd. Vervolgens worden de schuimblokken met vezels bekleed. De met vezels beklede blokken worden op het vezelpakket gelegd. Daarna worden er vezels op de met vezels beklede blokken gelegd. Tenslotte wordt het gehele pakket onder vacuüm gezet en met hars geïnjecteerd.

Fiberline dekplanken worden met de pultrusie methode gefabriceerd. Fiberline composiet leuningconstructies zijn onderhoudsvrij, robuust, glad afgewerkt en hebben de uitstraling van een stalen leuning.

De grondstoffen.

In de productiehal.

Fiberline composiet profielen.